airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Om microbit

Her forklares hvad en microbit er, hvordan du passer godt på den, og hvordan den skal bortskaffes, hvis den går i stykker.
Hvad er en microbit?

En microbit er en microcomputer, der giver elever mulighed for at lære om kodning.

Microbiten er udviklet af den engelske BBC, og har taget sin nuværende form i 2016. En microbit er en mikrocomputer, med 25 LED-lys på forsiden, der kan reagere på en kode. Koden sættes sammen af blokke, taget fra et udvalg af en palet med enkelkoder. Paletten er på midten af skærmen, og koden sættes sammen på højre side. Hvordan koden kommer til at se ud på microbiten visualiseres på højre side af skærmen.

Koder kan laves på microbitens hjemmeside makecode.microbit.org eller ved at installere appen microbit i en tablet.

Pas godt på din microbit

DR Skolens projekt Ultra:bit fokuserer i 2019 på FN’s Verdensmål og især klima og miljø, og det er selvfølgelig vigtigt, at mikrocomputerne ikke bliver en belastning for miljøet.

DR Skolen giver dig derfor en guide til, hvordan du sørger for, at din BBC micro:bit lever længere, og hvad du skal gøre med den, hvis den dør.

 

Forlæng din mikrocomputers levetid

  1. Opbevar din BBC micro:bit korrekt. Der følger en sølvfarvet pose med, som er lavet af antistatisk materiale. Posen sørger for, at der ikke opstår statisk elektricitet, som er skidt for din BBC micro:bit. Det kan også være en god idé at opbevare mikrocomputeren i en hård kasse, så den ikke bliver mast mellem bøgerne i skoletasken. Hvis du har fået den hårde ultra:bit-papkasse med til din BBC micro:bit, kan du opbevare mikrocomputeren i den.
  2. Udsæt ikke BBC micro:bit for vand. Som megen anden teknologi tåler mikrocomputeren ikke vand, så sørg for ikke at bruge den i fugtige omgivelser.
  3. Tag batterierne ud af mikrocomputeren, når du ikke bruger den. Så skal du ikke skifte batterier så ofte, og mikrocomputeren bliver heller ikke så slidt.
  4. Tag altid fat om stikket, når du vil fjerne batteriholderen fra BBC micro:bit. Hiv ikke i ledningen, når du vil have stikket ud.
  5. Tilslut kun din BBC micro:bit til enheder eller komponenter, som er godkendt til at blive tilkoblet mikrocomputeren.
  6. Og så kan du faktisk godt bruge genopladelige batterier. Du skal bare være sikker på, at mikrocomputeren ikke får mindre end 1,8V og ikke mere end 3,6V.

 

Du kan læse mere om sikker brug af BBC micro:bit HER og i folderen, som følger med mikrocomputeren.

Parring af microbit med iPad

HER kan du se videovejledning til hvordan du skaber forbindelse til microbit med iPad.

Er din mikrocomputer død?

Er du helt sikker på, at din BBC microbit ikke kan genoplives?

Inden du kasserer din BBC microbit, så tjek, om den er helt død. Her får du seks punkter, som du kan bruge som tjek.

  1. Det virker banalt, men tjek batterierne. Er der ikke mere strøm på dem, eller vender de forkert? Skift eventuelt også batteriholderen, da det kan være den, det er galt med.
  2. Tjek USB-stikket. Måske er det her, fejlen er, og ikke i mikrocomputeren. Prøv et andet USB-kabel eller en af de andre USB-udgange i computeren.
  3. Download en simpel kode fra MakeCode til mikrocomputeren, som du er sikker på, virker. Det kan for eksempel være koden med navneskilt. Så er du helt sikker på, at det ikke er programmet, altså den kode, du har lavet, der er fejl i.
  4. Tilkobl mikrocomputeren til forskellige enheder. Det kan nemlig være, at den virker med eksempelvis en PC og ikke en Chromebook. Hvis det er tilfældet, kan du følge næste råd.
  5. Det kan være, at din BBC micro:bit skal opdateres med ny firmware. Firmware er det, der får mikrocomputeren til at virke korrekt. Du kan læse mere om firmware, og hvordan du installerer ny firmware HER.
  6. Virker micro:bit stadig ikke kan du downloade følgende filer: fil1 og fil2. Derefter sætter du micro:bit i maitenancemode og overfører fil1 gennem USB-kabel, og derefter overføre fil2. Se vejledningsvideo her.

 

Håndtering af elektronisk affald i din kommune

Hvis din mikrocomputer ikke længere virker, er det vigtigt, at du sender den godt afsted. I folderen til BBC micro:bit finder du et mærke, der viser en skraldespand med et kryds over. Det betyder, at mikrocomputeren er elektrisk affald, som ikke må smides ud i den almindelige skraldespand. Det samme skal du gøre med batterierne. De er nemlig farligt affald, som indeholder tungmetaller og kemikalier, der kan skade miljøet.

 

Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvordan du kan komme af med dit miljøaffald. Visse steder skal miljøaffaldet afleveres på en såkaldt Modtageplads for Miljøaffald. Andre steder henter folk fra kommunen, miljøaffaldet. Du kan læse hvordan elektronisk affald håndteres i din kommune. Dog er det fælles for alle steder, at Miljøaffald ikke må lægges på tilgængelige steder, f.eks. steder, hvor børn kan få fat i det.

 

Avannaata kommunia 

Kommune Qeqertalik

Qeqqata Kommunia

Kommuneqarfik Sermersooq

Kommune Kujalleq

Ane-Kathrine Petersen

Skolekonsulent IT-didaktik

(+299) 34 62 03

akpe@nanoq.gl

Rune Hvistendal Kristiansen

Skolekonsulent formidling & kommunikation

(+299) 34 56 17

rukh@nanoq.gl

Sidst opdateret: 21. januar 2021