airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax
Log ind

Native Americans at Dartmouth

Native Americans at Dartmouth – Undervisningsmateriale til dokumentarfilmen

 

 

Titel: Native Americans at Dartmouth
Fag: Kulturfag
Format: Pdf/video
Link: Native Americans pdf
Forfattere: Hanne Sørensen

Indhold.
1. Dokumentarfilmen og dens formål
2. Hovedpersonerne og deres baggrund
3. De vigtige pointer fra filmen
4. Filmens forløb og opsummering af formålet 5. Arbejdsspørgsmål
Dokumentarfilmen og dens formål
Dokumentarfilmen Native Americans at Dartmouth – NAD blev produceret i 2009. Selve indspilningen foregik i 2008 på Dartmouth College, New Hampshire, USA. Formålet med at indspille denne dokumentarfilm er at skildre unge oprindelige amerikanere (native americans), som studerer i Dartmouth, herunder deres meninger om eget sprog og egen kultur. Ideen opstod i 2007, under mit bachelorstudium for Sprog, Litteratur og Medier på Ilisimatusarfik. Jeg mødte en udvekslingsstuderende fra Dartmouth, der havde til hensigt at studere det grønlandske sprog. Den studerende kom fra Alaska og kunne ikke tale sit eget sprog. Her opstod idéen om at lave en dokumentarfilm omkring gymnasiale unge og deres sprog her i Grønland.
Der har længe været tale om at native americans har opretholdt deres kulturelle skikke og at de endda udfører ritualer fra deres stamme. Efter at have samarbejdet med en fra Dartmouth og produceret en dokumentarfilm omkring sprogbrug i Grønland, kom ideen om at lave endnu en dokumentarfilm for at undersøge disse native americans sprogbrug. Filmens varighed er 32 minutter. I starten af filmen med dens indledende historiske fortælling om Dartmouth College’s oprindelse, er der grønlandske undertekster. I resten af filmen er der spørgsmål der dukker op i hver scene på grønlandsk. Man skal kunne forstå engelsk, da resten af filmen ikke har grønlandske undertekster.
Projektet startede med at undersøge potentielle personer, som kunne interviewes i Dartmouth College. Dartmouth har, heldigvis, en afdeling for native american program, dvs. en afdeling man kan henvende sig til, da man her opererer med ca. 50 studerende, som er natives i Dartmouth. Programmet for natives studerende huser også ca. 20 natives i et kollegium, kaldet for: The Native American House.
Dette hus bruges også til møder, fællesspisning, fællesaktiviteter for natives, her havde jeg så muligheden for at deltage i deres program i huset og møde unge som potentielt kunne interviewes. Før afrejsen til Dartmouth, var det afgjort og fremlagt til medarbejderne i afdelingen, at jeg ledte efter unge, som var mest fremtrædende og engageret i deres studier samt har en form for aktivitet indenfor deres kultur eller sprog. Formålet var at interviewe unge natives omkring hvad de selv mener om deres kultur og sprog. Med egen kultur menes, at de kommer fra en tribes (folkestammer) og i deres tribes har de deres eget sprog. Formålet blev dermed at finde ud af om sproget hos unge natives overlever i deres samfund, i USA.

Sidst opdateret: 02. marts 2020