airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Efterskoler

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke besøger efterskole og frie fagskoler i Danmark
13. marts 2024

Naalakkersuisut vil i sit lovprogram prioritere ændring af lovgivningen på efterskoleområdet, og forventer at fremlægge forslag herom i 2025. På denne baggrund har Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke, Aqqaluaq B. Egede, sammen med Uddannelsesstyrelsen deltaget ved Efterskoleforeningens årsmøde i Danmark 2. – 3. marts 2024, samt været på orienteringsbesøg på Galtrup Efterskole og to frie fagskoler, Struer Fri Fagskole og Tronsø Fri Fagskole.

Galtrup Efterskole har gennem en årrække haft tradition at optage mange elever fra Grønland, idet mange grønlandske elever finder stor tryghed og fællesskab ved at gå på den samme skole.
Under besøget på Galtrup Efterskole hilste Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke, Aqqaluaq B. Egede, på elever fra Grønland, som var i gang med undervisningslektioner i henholdsvis engelsk og matematik.

”Det var en stor fornøjelse at hilse på eleverne, og det var et givende og indsigtsfuldt besøg på Galtrup Efterskole. Besøget gav et godt indblik i og forståelse for den tilgang og det arbejde skolen udfører med eleverne, og i særdeleshed med elever fra Grønland”, udtaler Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke, Aqqaluaq B. Egede.

Formålet med besøg på to frie fagskoler var at indhente konkret viden og indtryk omkring denne skoleform, som Grønlands Selvstyre på nuværende tidspunkt ikke yder tilskud til.

De frie fagskoler er i familie med efterskoler, men adskiller sig ved at have et lovkrav om praktisk undervisning i mindst 1/3 af undervisningen. Frie fagskoler er en anerkendelse af de unge, der lærer bedst, når undervisningsformen primært er praksisorienteret og mindre boglig.
Formålet med ophold på fri fagskole er at forberede eleven til en erhvervs- eller ungdomsuddannelse, et håndværk eller et job, som den unge kan blive glad for og kan lykkes med.
Elever på frie fagskoler skal være fyldt 16 år eller have afsluttet folkeskolen.

Erfaringerne fra Efterskoleforeningens årsmøde og orienteringsbesøgene på skoler i Danmark skal indgå i det kommende lovrevisionsarbejde på efterskoleområdet.

For nærmere information kontakt ministersekretær Rosa Thorsen på e-mail: rose@nanoq.gl eller tlf. +299 34 50 00.

Ivalu Leander

Efterskolekonsulent

(+299) 34 67 54

ivle@nanoq.gl

Bebiane Olsen

Efterskolekonsulent

(+299) 34 67 55

bbol@nanoq.gl


Læs også