airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Tassa! Temadage om forebyggelse af vold

Ved at deltage i Tassa!-temadagene, kan I som skole være med til at styrke unges muligheder for at indgå i sunde, ikkevoldelige relationer, som er til gavn for den enkelte unge og for fællesskabet på jeres skole.
1. maj 2024

Vold, hvor børn og unge er involveret, er et stadig aktuelt problem i landet. Alene mellem 2019-2020 blev anmeldelser af vold blandt unge fordoblet.

Og det er netop den statistik, som foreningen Grønlandske Børn forsøger at vende med projekt Tassa!. Det gør de via temadage og undervisning, hvor de arbejder på at forebygge og nedbringe vold blandt unge ved at give dem viden om deres handlemuligheder og støtte dem i at indgå i sunde relationer.

Temadage og de hårde, men vigtige snakke
​​Tassa!-temadagene er et tilbud til folkeskolernes 7.-9. klasser, som strækker sig over tre dage.

- Vi så rigtig gerne, at skolerne afholder temadagene i uge 43. Men det vigtigste er, at skolerne ønsker at sætte det på skemaet, siger Britta-Marie Nielsen, der er projekt- og udviklingskonsulent ved Grønlandske Børn.

Piloteringen af projektet startede allerede i 2021. Løbende har foreningen arbejdet på, at lærerne kan få mest muligt ud af temadagene.

- Vi har fået fine tilbagemeldinger fra lærerne ifm. Tassa!-dagene. Klassedynamikken er blevet forbedret, og eleverne får bedre muligheder for at snakke med deres lærere om de hårde emner.

Årets tema
​Årets tema er endnu ikke offentliggjort. Men temaet arbejder med emner som ”Kend dine rettigheder” og ”Konsekvenser ved vold”.

Udviklingskonsulenten fortæller også, at Tassa! allerede har en masse undervisningsmateriale, og at der er endnu mere lige på trapperne. Og så kan lærerne helt selv vælge, hvilke materialer de vil arbejde med.

- Lærerne kan selv udvælge enkelte ting fra de forskellige undervisningsmaterialer, som de vil arbejde med, siger Britta-Marie Nielsen.

Sådan fungerer det
​- Lærerne vælger selv, hvornår de arbejder med temadagene. Det er bare vigtigt, at lærerne melder det til os, fortæller hun.

Det er nemlig sådan, at Tassa! afholder flere forberedelseskurser online, som ruster lærerne forud for temadagene. Samtidig skal socialrådgiveren, skolefeen eller AKT på skolen have tid til at tale med eleverne, der vil kunne reagere i løbet af Tassa!-ugen. Har den enkelte skole f.eks. ikke en socialrådgiver, så skal der også tages hensyn til det i ugen.

Læs mere
​I kan læse mere om temadagene på Tassa!-hjemmesiden: https://www.tassa.gl/dk/velkommen.

Afslutningsvis opfordrer Britta-Marie Nielsen alle til at tage del i Tassa!-dagene.

- Vi kan ikke løfte den her opgave alene. Og det kan lærerne heller ikke. Vi bliver nødt til at holde sammen og sætte fokus på problematikkerne, siger hun og fortsætter:

- Vi bærer det her ansvar alle sammen. Uanset om man er lærer, fra en NGO eller myndighederne; hvis vores børn skal vokse op i et miljø, hvor vi ikke tolererer vold, så er det en god måde at præsentere det på – at sige TASSA! Til volden.


Læs også